Kako sniziti visok krvni pritisak hranom?

by | 18.10.2024
Muči vas hipertenzija? Rješenje je hrana koja snižava pritisak Muči vas hipertenzija? Rješenje je hrana koja snižava pritisak

Ako imate hipertenziju, osim propisane terapije, veoma je važno i šta jedete. Postoji hrana koja snižava visok krvni pritisak i treba je jesti što češće. 

Promjene u načinu života i ishrane mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska i smanjenju rizika od srčanih oboljenja. A najvažnije su namirnice koje sadrže visok procenat kalijuma i magnezijuma.

Ovo je hrana koja snižava visok krvni pritisak

1. Citrusno voće

Limun, pomorandže, mandarine, limeta i grejpfrut obiluju mineralima, vitaminima i antioksidansima koji štite srce i kardiovaskularni sistem. Ako se konzumiraju redovno, mogu pomoći u kontroli hipertenzije. Ali, ako pijete ljekove, izbjegavajte grejpfrut jer može ometati njihovo dejstvo.

2. Masna riba

Masne ribe su odličan izvor omega-3 masti, koje imaju značajne koristi za srce. Ove masti mogu pomoći u smanjenju krvnog pritiska smanjenjem upale. To je pokazala i studija iz 2022. godine. 1 Veći nivoi omega-3 masti u ishrani, takođe mogu smanjiti rizik od visokog krvnog pritiska kod mladih odraslih osoba bez istorije bolesti srca ili dijabetesa. 2

3. Zeleno lisnato povrće snižava visok krvni pritisak

Blitva i spanać su dva primjera lisnatog povrća koje može pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Ovo lisnato povrće je izvor hranljivih materija kao što su kalijum i magnezijum, koji podržavaju optimalan nivo krvnog pritiska. Na primjer, 1 šolja (175 grama) kuvane blitve donosi 20% odnosno 36%  dnevnih potreba za kalijumom i magnezijumom. 3

Spanać sadrži visok procenat nitrata, biljnog jedinjenja koje može da snizi krvni pritisak. Osim toga, ovo povrće obiluje antioksidansima, kalijumom, kalcijumom i magnezijumom koji štite srce. 4

4. Orašasti plodovi i sjemenke

Orašasti plodovi i sjemenke mogu imati blagotvorno dejstvo na krvni pritisak. Ako imate hipertenziju, što češće konzumirajte: sjemenke bundeve, laneno i čija sjeme, pistaće, orahe, bademe. Navedene namirnice sadrže visok procenat biljnih valakana i dragocjeni arginin. Arginin je aminokisjelina potrebna za proizvodnju azotnog oksida, suštinskog jedinjenja za opuštanje krvnih sudova i smanjenje krvnog pritiska. 5

5. Bobičasto voće

Bobičasto voće prava je riznica zdravlja i dragocjen je saveznik u terapiji hipertenzije. Ovo voće sadrži antioksidanse, uključujući antocijanine, pigmente koji bobicama daju boju. Antocijanini mogu povećati nivoe azotnog oksida u krvi i smanjiti proizvodnju molekula koji ograničavaju protok krvi kroz krvne sudove. Ovo može pomoći u snižavanju nivoa krvnog pritiska. Zbog toga, što češće, treba da konzumirate: borovnice, maline, aroniju, jagode, grožđe i brusnice.

  1. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9238708/[]
  2. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6085127/[]
  3. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170401/nutrients[]
  4. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4525132/?report=reader[]
  5. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5021928/[]

udra/gettyimages.co.uk