Kako sniziti visok krvni pritisak hranom?
Ako imate hipertenziju, osim propisane terapije, veoma je važno i šta jedete. Postoji hrana koja snižava visok krvni pritisak i treba je jesti što češće.
Promjene u načinu života i ishrane mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska i smanjenju rizika od srčanih oboljenja. A najvažnije su namirnice koje sadrže visok procenat kalijuma i magnezijuma.
Ovo je hrana koja snižava visok krvni pritisak
1. Citrusno voće
Limun, pomorandže, mandarine, limeta i grejpfrut obiluju mineralima, vitaminima i antioksidansima koji štite srce i kardiovaskularni sistem. Ako se konzumiraju redovno, mogu pomoći u kontroli hipertenzije. Ali, ako pijete ljekove, izbjegavajte grejpfrut jer može ometati njihovo dejstvo.
2. Masna riba
Masne ribe su odličan izvor omega-3 masti, koje imaju značajne koristi za srce. Ove masti mogu pomoći u smanjenju krvnog pritiska smanjenjem upale. To je pokazala i studija iz 2022. godine. 1 Veći nivoi omega-3 masti u ishrani, takođe mogu smanjiti rizik od visokog krvnog pritiska kod mladih odraslih osoba bez istorije bolesti srca ili dijabetesa. 2
3. Zeleno lisnato povrće snižava visok krvni pritisak
Blitva i spanać su dva primjera lisnatog povrća koje može pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Ovo lisnato povrće je izvor hranljivih materija kao što su kalijum i magnezijum, koji podržavaju optimalan nivo krvnog pritiska. Na primjer, 1 šolja (175 grama) kuvane blitve donosi 20% odnosno 36% dnevnih potreba za kalijumom i magnezijumom. 3
Spanać sadrži visok procenat nitrata, biljnog jedinjenja koje može da snizi krvni pritisak. Osim toga, ovo povrće obiluje antioksidansima, kalijumom, kalcijumom i magnezijumom koji štite srce. 4
4. Orašasti plodovi i sjemenke
Orašasti plodovi i sjemenke mogu imati blagotvorno dejstvo na krvni pritisak. Ako imate hipertenziju, što češće konzumirajte: sjemenke bundeve, laneno i čija sjeme, pistaće, orahe, bademe. Navedene namirnice sadrže visok procenat biljnih valakana i dragocjeni arginin. Arginin je aminokisjelina potrebna za proizvodnju azotnog oksida, suštinskog jedinjenja za opuštanje krvnih sudova i smanjenje krvnog pritiska. 5
5. Bobičasto voće
Bobičasto voće prava je riznica zdravlja i dragocjen je saveznik u terapiji hipertenzije. Ovo voće sadrži antioksidanse, uključujući antocijanine, pigmente koji bobicama daju boju. Antocijanini mogu povećati nivoe azotnog oksida u krvi i smanjiti proizvodnju molekula koji ograničavaju protok krvi kroz krvne sudove. Ovo može pomoći u snižavanju nivoa krvnog pritiska. Zbog toga, što češće, treba da konzumirate: borovnice, maline, aroniju, jagode, grožđe i brusnice.
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9238708/[↩]
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6085127/[↩]
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170401/nutrients[↩]
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4525132/?report=reader[↩]
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5021928/[↩]