4 razloga zašto treba da uzimate cejlonski cimet svaki dan
Cejlonski cimet masovno se koristi u kulinarstvu širom svijeta, ali on je mnogo više od običnog začina – ima i ljekovita svojstva.
Cejlonski cimet prava je riznica hranljivih i ljekovitih sastojaka, uključujući vitamine B, A i K, kao i kalcijum, magnezijum, gvožđe, fosfor, i antioksidanse holin, lutein, likopen i karotene. Zahvaljujući njima, ovaj aromatični začin može nam pomoći da spriječimo i suzbijemo mnoge zdravstvene tegobe s kojima se suočavamo u zimskom periodu.
Šta sve može cejlonski cimet
1. Suzbija bakterije i gljivice
Cinamaldehid, koji se nalazi u cejlonskom cimetu, efikasno pomaže u borbi protiv bakterija i gljivičnih infekcija, kao i u prevenciji bolesti jetre, žučne kese, prehlade i upale pluća. Zahvaljujući antibakteriskom efektu, ako redovno konzumirate cejlonski cimet ublažićete i neprijatan zadah koji je posljedica prekomjernog razmnožavanja mikroba u grlu i usnoj duplji.
2. Cejlonski cimet usporava starenje
Cejlonski cimet sadrži velike količine fenola i flavonoida koji imaju antioksidativni efekat. Oni pomažu u zaštiti tijela od štetnih efekata slobodnih radikala. Ovo svojstvo je korisno za održavanje mladosti i ljepote kože, i za zaštitu tijela od preranog starenja.
3. Prirodni lijek za upale
S obzirom na to da cimet sadrži eterična ulja i antioksidante, pomaže u ublažavanju upale i ima antibakterijsko i antimikrobno dejstvo. Ovaj začin sadrži dragoceni sastojak eugenol koji deluje antiseptički i ublažava bol i grčeve. Cimet sadrži i tanine koji ublažavaju upale i uništavaju bakterije. A to nam je i te kako potrebno u zimskim mjesecima kada se borimo s respiratornim infekcijama.
4. Snižava nivo šećera u krvi
Cimet sadrži supstance koje povećavaju nivo insulina u krvi. Kada se konzumira, šećer iz krvnih sudova se lakše apsorbuje i ulazi u ćelije, što dovodi do smanjenja nivoa glukoze u krvi. Ovo svojstvo je korisno za predijabetes (metabolički sindrom) i dijabetes tipa 2.
Dijabetes tipa 2 karakteriše to što tijelo nije osjetljivo na insulin, a polifenol sadržan u cimetu poboljšava osjetljivost na njega. Antioksidansi koji se nalaze u cejlonskom cimetu pozitivno utiču na funkcionisanje pankreasa, koji je odgovoran za proizvodnju insulina.
Cimet možete dodavati u hranu ili u čaj (u svaku šolju čaja dodajte osminu kašičice cejlonskog cimeta i dobro promiješajte). A ako vas muče grip i prehlada, skuvajte čaj do svježeg korijena đumbira, par karanfilića i kašičice cejlonskog cimeta.