Zašto svi treba da jedemo ljute papričice u jesen i zimu
Ako ne volite ljute papričice, vrijeme je da počnete da se navikavate. One će vam pomoći da sačuvate i povratite zdravlje.
Ono što ljutu papričicu čini toliko moćnom jeste čudesni sastojak kapsaicin koji joj i daje specifičan ukus. Kapsaicin je poznat po svojim snažnim antiinflamatornim svojstvima za ublažavanje bolova. Koristi se i lokalno i oralno za suzbijanje bolova u zglobovima i mišićima. A oni su naročito izraženi u jesen. I to nije sve… U nastavku ćete saznati zbog čega treba što češće da jedete ljutu papričicu.
Šta sve mogu obične, male ljute papričice
1. Ublažavaju bol
Kapsaicin je poznati analgetik ili sredstvo protiv bolova, jer smanjuje osjetljivost nervnih ćelija koje primaju signale bola. Mnoge analgetske masti i kreme sadrže upravo kapsaicin. Da biste suzbili neprijatne bolove u zglobovima (reuma, osteoartritis, povrede…), svakodnevno jedite ljutu papričicu. Dovoljne su male količine. Možete ih dodati u sva slana jela, čak i u peciva. Ili svaki dan pojedite po jednu malu, kisjelu ljutu papričicu.
2. Snižavaju krvni pritisak
Istraživanja sugerišu da ako često jedete ljute papričice na taj način ćete sniziti krvni pritisak i nivo lošeg holesterola u krvi. A budući da u jesen i zimu svi jedemo visokokaloričnu hranu, baš sad treba da jedemo ljuto. Ako nijeste navikli, dovoljna je za početak i minimalna količina. Pa je postepeno povećavajte i brzo ćete se privići.
3. Pomažu nam da smršamo
Začinjenu hranu poput ljutih papričica često nazivaju „pojačivačima metabolizma“. Neka istraživanja sugerišu da kapsaicin može povećati potrošnju energije (ili sagorijevanje kalorija) i povećati tjelesnu temperaturu, što vremenom može doprinijeti i gubitku težine. Česta konzumacija začinjene hrane takođe može potisnuti apetit i smanjiti unos kalorija, što opet rezultira gubitkom težine.
Napomena: Sve ovo ne znači da treba da pretjerujete i jedete ljuto u ogromnim količinama. U svemu treba imati mjeru. Ako počnete da se hranite zdravije, i moćne male papričice će brže ispoljiti ljekovito dejstvo.