PMS dijeta: Zdrava hrana ublažava menstrualne tegobe
Bolni grčevi i promjene raspoloženja uobičajene su menstrualne tegobe od kojih pati ogroman broj žena. A spas donosi PMS dijeta koja olakšava neprijatne simptome.
Tokom menstruacije u tijelu žene se dešavaju promjene koje nisu vidljive spolja. Ove promjene se javljaju unutar materice. Tokom menstruacije, materica odbacuje neoplođenu jajnu ćeliju i endometrijum, zbog čega se skuplja. Zbog kontrakcija mišića, javljaju se bol i nelagodnost u donjem dijelu stomaka.
Pored toga, zbog krvarenja može doći do slabosti i vrtoglavice, mučnine i osjetljivosti mliječnih žlijezda. Apetit se povećava, kao i žudnja za slatkišima. Stanje kože se pogoršava, pojavljuju se upale, akne, otok. Fluktuirajući hormoni izazivaju nagle promjene raspoloženja, pospanost tokom dana i poteškoće sa uspavljivanjem noću zbog grčeva. Pojavljuje se razdražljivost i depresija.
Pravilna ishrana pomaže u smanjenju bolova i čini da se osjećate bolje. Uz pomoć posebne PMS dijete možete pomoći svom tijelu da se lakše nosi sa menstruacijom i brže se vratiti aktivnom životu.
PMS dijeta: Šta treba jesti prije i za vrijeme menstruacije
Pošto tokom ovog perioda mnoge žene osjećaju slabost i malaksalost, a apetit im se takođe povećava, ne bi trebalo da se pridržavaju strogih dijeta. Obroci treba da budu frakcioni, bolje je jesti malo i često i uključivati zdrave grickalice. Tijelo treba da dobije dovoljno korisnih mikroelemenata i vitamina da bi se izborilo sa grčevima. Bolje je izabrati hranu bogatu hranljivim materijama, dajući prednost složenim ugljenim hidratima, svježem povrću i voću, kao i biljnim čajevima.
Svježe voće
Pošto tokom menstruacije želite da jedete više slatkiša i žudite za ugljenim hidratima, voće će vam pomoći da se nosite sa ovom željom. Voće sadrži prirodne šećere – fruktozu, koju tijelo bolje apsorbuje i obezbjeđuje ravnomerniji protok glukoze u krv. Banane poboljšavaju varenje i ublažavaju bol zbog sadržaja vitamina B6, a poboljšavaju i raspoloženje. Jabuke su bogate gvožđem i magnezijumom, ali ih treba konzumirati sa oprezom, jer mogu da izazovu nadimanje ako se konzumiraju u većim količinama.
Namirnice koje obiluju gvožđem
Tokom menstruacije tijelo gubi mnogo krvi, a sa njom i gvožđa. Gvožđe koje se brzo apsorbuje nalazi se u mesu. A značajne količine gvožđa sadrži i zeleno lisnato povrće, peršun, kim, cvekla… Uz namirnice koje obiluju gvožđem unosite i namirnice koje sadrže i veće količine vitamina C, kako bi se poboljšala apsorpcija ovog važnog minerala.
PMS dijeta: Više vitamina C
Uzimanje 1000 mg vitamina C dnevno pomaže u smanjenju bolova tokom menstruacije, a pomaže i u slučaju endometrioze. Osim toga, kao što smo već naveli, vitamin C pomaže tijelu da bolje apsorbuje gvožđe. Tokom menstruacije, organizam može biti oslabljen i podložniji virusima i prehladama, pa povećajte unos namirnica koje sadrže vitamin C. Tu spadaju: svježe paprike, kivi, pomorandže, paradajz, brusnice, limun, mandarine… Sok od citrusa će pomoći u borbi protiv mučnine i podići nivo energije.
Namirnice koje sadrže omega-3 masne kiseline
Uz redovnu konzumaciju namirnica koje sadrže omega-3 kiseline, žene lakše podnose menstruaciju i trpe manje bolova. Naše tijelo ne može samostalno da proizvodi ovu supstancu. Omega-3 su važne za pravilno funkcionisanje kardiovaskularnog sistema, mozga i nervnog sistema. Pomažu u smanjenju bolova i grčeva, jer regulišu količinu prostaglandina, koji izazivaju kontrakciju mišića materice.
Omega-3 balansiraju nivo hormona, regulišu promjene raspoloženja i pomažu da lakše zaspimo. Osim toga, potrebne su za apsorpciju magnezijuma i gvožđa koji su neophodni ženskom tijelu tokom menstruacije. Jedite masnu ribu, avokado, orahe i laneno sjeme ili laneno ulje.
PMS dijeta: Povećajte unos cinka
Ovaj element u tragovima je važan za normalizaciju menstrualnog ciklusa. Koristan je za dismenoreju i PCOS. Smanjuje nivo prostaglandina, čime se smanjuje bol tokom menstruacije. A koristan je i u liječenju i prevenciji endometrioze.
Cink normalizuje količinu testosterona, što je važno za prevenciju akni. Smanjuje nivo kortizola i pomaže u smanjenju stresa i anksioznosti. Neophodan je za zdravu kožu, normalan rast kose i jake nokte. Cink se nalazi u govedini, mahunarkama, morskim plodovima, sjemenkama bundeve, kao i bademima, pistaćima, orasima, siru, jajima, hljebu od cijelog zrna i tamnoj čokoladi.
Trebaće vam i više vitamina D
Osim što je neophodan za apsorpciju kalcijuma i jake kosti, vitamin D takođe je koristan za hormonalni sistem. Utiče na zdravlje štitaste žlijezde i nervnog sistema, te reguliše proizvodnju polnih hormona. Njegovim nedostatkom narušava se funkcionisanje jajnika, pojačavaju se menstrualni bolovi, pogoršava se raspoloženje i povećava rizik od razvoja sindroma policističnih jajnika.
A može doći i do poremećaja menstrualnog ciklusa i oskudnog krvarenja. Vitamin D nalazi se u masnoj ribi, uključujući tunjevinu, divlji losos i sardine. Takođe se nalazi u žumancetu, mliječnim proizvodima, divljim pečurkama i ostrigama. Među biljnim namirnicama može se naći u avokadu, spanaću i peršunu.
Povećajte unos magnezijuma
On je odgovoran za regulisanje hormonskog sistema i uklanja višak estrogena iz tijela. Ovo je važno svojstvo jer višak estrogena može dovesti do veoma obilnih menstruacija, kao i do pojave cista ili mioma. Osim toga, magnezijum normalizuje funkcionisanje nervnog sistema, pomaže u suočavanju sa stresom i anksioznošću, snižava nivo kortizola, poboljšava san i ublažava grčeve.
Sa nedostatkom magnezijuma, pojačavaju se menstrualni bolovi i povećava se žudnja za slatkom hranom. Magnezijuma ima u avokadu, tikvicama, zelenoj salati, šparglama, sjemenkama bundeve, mahunarkama (grašak, leblebije, sočivo, pasulj), tamnoj čokoladi, kakau, masnoj ribi i u jajima.
Trebaju vam složeni ugljeni hidrati
Na početku menstruacije tijelo gubi mnogo energije zbog pojačanog metabolizma, što pojačava osjećaj gladi. Da biste smanjili apetit, trebalo bi da date prednost složenim ugljenim hidratima. Oni pružaju dugotrajnu sitost i pomažu u održavanju ujednačenog nivoa energije. Dodajte u svoj meni kašu bez šećera, tjesteninu od cijelog zrna, hljeb od žitarica, mahunarke, šargarepu i zeleno povrće.