Ljubičasto voće i povrće zdravlje čuva – i treba ga jesti svaki dan

by | 09.03.2025
Ljubičasto voće i povrće zdravlje čuva - i treba ga jesti svaki dan Ljubičasto voće i povrće zdravlje čuva - i treba ga jesti svaki dan

Spremni da unesete malo ljubičaste boje na svoj tanjir? Otkrijte moćne antioksidanse koje sadrži ljubičasto voće i povrće – i njihove zdravstvene benefite.

Vjerovatno ste već čuli savjet „jedite zeleno“, ali postoji još jedna boja koju možda zanemarujete, a trebalo bi je uključiti u svoju ishranu – ljubičasta.

Od borbe protiv bora i jačanja imuniteta do podrške u mršavljenju – ljubičasta hrana ima brojne zdravstvene prednosti. Pored toga, dodaje živopisne boje vašim jelima, čineći ih vizuelno privlačnim i savršenim za društvene mreže.

Šta sadrži ljubičasto voće i povrće?

Od ljubičastog karfiola do batata i voća poput acai bobica, ovi intenzivno obojeni sastojci su trenutno među najtraženijima u svijetu zdrave ishrane – i to s dobrim razlogom.

Sve jarko obojeno voće i povrće bogato je nutrijentima i antioksidansima, koji pomažu tijelu u borbi protiv bolesti, smanjuju upale, poboljšavaju zdravlje srca i usporavaju znakove starenja. Međutim, namirnice ljubičaste boje posebno su bogate antocijaninima – moćnim antioksidansom koji ima izuzetno pozitivan uticaj na zdravlje.

Šta su antocijanini i zašto je ljubičasta hrana toliko zdrava?

Bogata ljubičasta nijansa ovih namirnica ukazuje na visok sadržaj nutrijenata i antioksidanata, koji pomažu u borbi protiv bolesti, upala i znakova starenja.

Antocijanini su prirodni biljni pigmenti koji se nalaze u crvenom kupusu, crvenom voću, patlidžanu, kupinama i drugim ljubičastim namirnicama. Oni su najdominantnija grupa flavonoida u biljkama, poznata po svojim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima.

Zašto treba jesti ljubičasto voće i povrće? 

Istraživanja pokazuju da konzumacija hrane bogate antocijaninima donosi brojne benefite.

  • Podmlađivanje mozga – Studija objavljena u časopisu Annals of Neurology pokazala je da antocijanini mogu usporiti starenje mozga za čak 2,5 godine.
  • Zaštita srca – Istraživanje objavljeno u časopisu Circulation otkrilo je da žene koje konzumiraju tri ili više porcija ljubičaste hrane sedmično smanjuju rizik od srčanog udara za 32%.
  • Prevencija raka – Naučnici sa Univerziteta u Portu otkrili su da antocijanini iz borovnica mogu spriječiti rast ćelija raka dojke.

Definitivno vrijedi uključiti ove moćne namirnice u ishranu!

Kako povećati unos ljubičaste hrane?

Želite da uneseteviše antocijanina u ishranu? Borovnice, šljive, ljubičasti kupus, ljubičasta šargarepa i cvekla lako su dostupni u većini prodavnica i sadrže velike količine antioksidanata.

sveta_zarzamora/gettyimages.co.uk