Kako napraviti džem od jabuka: 5 originalnih recepata

by | 16.10.2025
Kako napraviti džem od jabuka: 5 originalnih recepata Kako napraviti džem od jabuka: 5 originalnih recepata

Džem od jabuka je ukusan i mirisan. Sabrali smo najbolje recepte za ovaj desert, kao i važne savjete za pripremu.

1. Džem od jabuka za pet minuta

Ovaj desert se brzo kuva, ali priprema zahtijeva malo više vremena.

Sastojci:

  • 1,2 kg oljuštenih jabuka

  • 2 g limunske kiseline

  • 2 g vanilina

  • 210 ml vode

Priprema:

  1. Oguli i očisti jabuke od sjemenki, pa ih isijeci na sitne komade.

  2. Dodaj šećer i promiješaj. Zatim dodaj vanilu i limunsku kiselinu i opet promiješaj. Ostavi da odstoji 5 sati kako bi jabuke otpustile sok.

  3. Stavi na šporet i kuvaj na umjerenoj vatri 5 minuta od trenutka ključanja.

  4. Vruć džem sipaj u sterilisane tegle.

2. Džem sa kriškama

GettyImages-2210045480.jpg 1

Klasičan recept za domaći džem od jabuka koji se može spremiti za zimu.

Sastojci:

  • 1,2 kg oljuštenih jabuka

  • 1,2 kg kristal šećera

Priprema:

  1. Oguli i očisti jabuke, isijeci ih na veće kriške. Dodaj šećer, promiješaj i ostavi da prenoći. Jabuke treba da puste sok.

  2. Ujutru sok odvoji u čistu šerpu, stavi na šporet i prokuvaj. Vruć sok prelij preko voća i ostavi 11 sati da se potpuno ohladi.

  3. Zatim ponovo sok odvoji, prokuvaj i opet prelij jabuke. Pusti da stoji još 11 sati.

  4. Nakon toga, stavi džem na šporet, pojačaj na srednju vatru i pusti da provri. Potom smanji toplotu i kuvaj 20 minuta.

  5. Gotov džem sipaj u sterilisane tegle.

3. Džem od jabuka i aronije

GettyImages-488011948.jpg 1

Mirisan i ukusan domaći džem.

Sastojci:

  • 500 g aronije

  • 2,1 kg jabuka

  • 1,6 kg kristal šećera

  • 240 ml vode

Priprema:

  1. Jabuke oguli, očisti i isijeci na kriške. Poređaj ih u posudu u slojevima, posipajući svaki sloj šećerom. Ostavi nekoliko sati da puste sok, pa promiješaj.

  2. Aroniju stavi u šerpu, dodaj čašu vode, prokuvaj i kuvaj 5 minuta. Dodaj tečnost jabukama i promiješaj.

  3. Stavi posudu na šporet i pusti da provri. Skini pjenu i kuvaj 15 minuta na tihoj vatri. Skloni sa šporeta i ohladi. Postupak kuvanja ponovi još dva puta.

  4. Kada treći put provri, odmah sipaj vruć džem u sterilisane tegle i zatvori.

4. Džem od cijelih jabuka

GettyImages-1676177362.jpg 1

Za ovaj recept najbolje su jabuke sorte ranetke ili druge sitne jabuke.

Sastojci:

  • 260 ml vode

  • 1,2 kg sitnih jabuka

  • 2 g limunske kiseline

  • 1,2 kg kristal šećera

Priprema:

  1. Svaku jabuku izbodi čačkalicom, ali ne do kraja.

  2. U šerpu sipaj šećer i vodu, stavi na srednju vatru i kuvaj dok se šećer ne otopi. Dodaj limunsku kiselinu i miješaj dok se potpuno ne rastvori.

  3. Dodaj cijele jabuke u sirup, promiješaj i kuvaj na tihoj vatri dok ne provri. Kada proključa, kuvaj 5 minuta i skloni sa šporeta.

  4. Pokrij šerpu tanjirom i optereti je (npr. teglom vode). Ostavi 11 sati da jabuke upiju sirup.

  5. Zatim skini tanjir i ponovo prokuvaj džem 12 minuta bez miješanja. Pokrij opet i ostavi 11 sati.

  6. Treći put prokuvaj i kuvaj 16 minuta. Nakon tri kuvanja, džem je spreman za sipanje u tegle.

5. Džem od jabuka iz rerne

Ukusan recept za džem od jabuka pečen u rerni.

Sastojci:

  • 2,6 kg neoljuštenih jabuka

  • 1,6 kg kristal šećera

Priprema:

  1. Oguli i očisti jabuke od sjemenki. Isijeci ih na krupnije komade i poređaj na pleh za pečenje. Pecite 20 minuta na 170°C, dok jabuke ne omekšaju.

  2. Izvadi iz rerne, prebaci u blender i izmiksaj u kašu. Zatim propusti kroz sito.

  3. Jabukovu kašu stavi u šerpu i dodaj kristal šećer.

  4. Kuvaj na jačoj vatri 25 minuta, stalno miješajući. Kada sirup postane providan, kapni kap na tanjir — ako se kap ne razliva i ostane čvrsta, džem je gotov.

igorr1, iStock / Getty Images Plus; Oleksa, iStock / Getty Images Plus; Severga, iStock / Getty Images Plus, Natureveryday, iStock / Getty Images Plus;