
Kako napraviti džem od jabuka: 5 originalnih recepata

Džem od jabuka je ukusan i mirisan. Sabrali smo najbolje recepte za ovaj desert, kao i važne savjete za pripremu.
1. Džem od jabuka za pet minuta
Ovaj desert se brzo kuva, ali priprema zahtijeva malo više vremena.
Sastojci:
-
1,2 kg oljuštenih jabuka
-
2 g limunske kiseline
-
2 g vanilina
-
210 ml vode
Priprema:
-
Oguli i očisti jabuke od sjemenki, pa ih isijeci na sitne komade.
-
Dodaj šećer i promiješaj. Zatim dodaj vanilu i limunsku kiselinu i opet promiješaj. Ostavi da odstoji 5 sati kako bi jabuke otpustile sok.
-
Stavi na šporet i kuvaj na umjerenoj vatri 5 minuta od trenutka ključanja.
-
Vruć džem sipaj u sterilisane tegle.
2. Džem sa kriškama

Klasičan recept za domaći džem od jabuka koji se može spremiti za zimu.
Sastojci:
-
1,2 kg oljuštenih jabuka
-
1,2 kg kristal šećera
Priprema:
-
Oguli i očisti jabuke, isijeci ih na veće kriške. Dodaj šećer, promiješaj i ostavi da prenoći. Jabuke treba da puste sok.
-
Ujutru sok odvoji u čistu šerpu, stavi na šporet i prokuvaj. Vruć sok prelij preko voća i ostavi 11 sati da se potpuno ohladi.
-
Zatim ponovo sok odvoji, prokuvaj i opet prelij jabuke. Pusti da stoji još 11 sati.
-
Nakon toga, stavi džem na šporet, pojačaj na srednju vatru i pusti da provri. Potom smanji toplotu i kuvaj 20 minuta.
-
Gotov džem sipaj u sterilisane tegle.
3. Džem od jabuka i aronije

Mirisan i ukusan domaći džem.
Sastojci:
-
500 g aronije
-
2,1 kg jabuka
-
1,6 kg kristal šećera
-
240 ml vode
Priprema:
-
Jabuke oguli, očisti i isijeci na kriške. Poređaj ih u posudu u slojevima, posipajući svaki sloj šećerom. Ostavi nekoliko sati da puste sok, pa promiješaj.
-
Aroniju stavi u šerpu, dodaj čašu vode, prokuvaj i kuvaj 5 minuta. Dodaj tečnost jabukama i promiješaj.
-
Stavi posudu na šporet i pusti da provri. Skini pjenu i kuvaj 15 minuta na tihoj vatri. Skloni sa šporeta i ohladi. Postupak kuvanja ponovi još dva puta.
-
Kada treći put provri, odmah sipaj vruć džem u sterilisane tegle i zatvori.
4. Džem od cijelih jabuka

Za ovaj recept najbolje su jabuke sorte ranetke ili druge sitne jabuke.
Sastojci:
-
260 ml vode
-
1,2 kg sitnih jabuka
-
2 g limunske kiseline
-
1,2 kg kristal šećera
Priprema:
-
Svaku jabuku izbodi čačkalicom, ali ne do kraja.
-
U šerpu sipaj šećer i vodu, stavi na srednju vatru i kuvaj dok se šećer ne otopi. Dodaj limunsku kiselinu i miješaj dok se potpuno ne rastvori.
-
Dodaj cijele jabuke u sirup, promiješaj i kuvaj na tihoj vatri dok ne provri. Kada proključa, kuvaj 5 minuta i skloni sa šporeta.
-
Pokrij šerpu tanjirom i optereti je (npr. teglom vode). Ostavi 11 sati da jabuke upiju sirup.
-
Zatim skini tanjir i ponovo prokuvaj džem 12 minuta bez miješanja. Pokrij opet i ostavi 11 sati.
-
Treći put prokuvaj i kuvaj 16 minuta. Nakon tri kuvanja, džem je spreman za sipanje u tegle.
5. Džem od jabuka iz rerne
Ukusan recept za džem od jabuka pečen u rerni.
Sastojci:
-
2,6 kg neoljuštenih jabuka
-
1,6 kg kristal šećera
Priprema:
-
Oguli i očisti jabuke od sjemenki. Isijeci ih na krupnije komade i poređaj na pleh za pečenje. Pecite 20 minuta na 170°C, dok jabuke ne omekšaju.
-
Izvadi iz rerne, prebaci u blender i izmiksaj u kašu. Zatim propusti kroz sito.
-
Jabukovu kašu stavi u šerpu i dodaj kristal šećer.
-
Kuvaj na jačoj vatri 25 minuta, stalno miješajući. Kada sirup postane providan, kapni kap na tanjir — ako se kap ne razliva i ostane čvrsta, džem je gotov.
