Grip i prehlada: 6 namirnica koje treba da jedete kada ste prehlađeni

by | 29.10.2024
Grip i prehlada: 6 namirnica koje treba da jedete kada ste prehlađeni Grip i prehlada: 6 namirnica koje treba da jedete kada ste prehlađeni

U sezoni smo kada je prehlada svakodnevna pojava, a nju možemo i spriječiti i brže izliječiti ako povedemo računa o tome šta jedemo.

Kada se ne osjećate dobro, ishrana igra značajnu ulogu u oporavku od bolesti. Kvalitetna hrana koja je lako svarljiva, hidratantna i antiinflamatorna može biti posebno korisna podrška imunološkom sistemu kada ste prehlađeni. Karolina Šnajder, dijetetičarka i stručnjakinju za ishranu skreće pažnju na namirnice koje treba da konzumiramo što češće kada smo prehlađeni.

Kad vas uhvati prehlada jedite…

1. Supe i čorbe

Kada ste bolesni, teško je imati apetit za obilne obroke. Supe i čorbe nisu samo hranljive, već su i lako svarljive, a istovremeno umiruju i zagrijavaju. Šnajder naglašava da supe i čorbe mogu da obezbijede esencijalne elektrolite, koji su posebno važni kada se tijelo bori protiv bolesti ili infekcije.

2.Jednostavni ugljeni hidrati

Običan pirinač, tost ili krekeri su dobar izbor kada imate problem sa stomakom, jer su lako svarljivi i mogu ublažiti želudačnu kisjelinu. Zato ih treba imati pri ruci kada ste prehlađeni.

3. Đumbir

Karolina Šnajder podsjeća da je đumbir široko proučavan zbog brojnih zdravstvenih koristi, uključujući njegovu ulogu u podsticanju varenja i ublažavanju mučnine. Đumbir ima antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u smirivanju upale grla, a istovremeno jača imunitet. Kada ste prehlađeni, možete pripremati čaj od đumbira ili ga dodati u čorbe, supe, smutije…

4. Banane

Pošto su bogate kalijumom, banane su dobar izvor prirodnih šećera koji podižu energiju i podržavaju imunološki sistem. Posebno su laki za varenje, primjećuje Šnajder, što ih čini odličnom hranom ako imate problema sa stomakom.

5. Bobičasto voće

Bobičasto voće obiluje antioksidansima, uključujući vitamin C i fitohemikalije, mogu smanjiti upalu i pružiti podršku imunološkom sistemu“, objašnjava Šnajder. Dodajte malo bobičastog voća (odlično je i zamrznuto) u jogurt, smuti ili ovsenu kašu.

6. Crvene paprike

Budući da je vitamin C ključan u borbi protiv gripa i prehlade, kada ste bolesni povećajte njegov unos. Ne morate da uzimate suplemente, samo svaki dan pojedite po jednu crvenu papriku. Ona je prava riznica vitamina C, mnogo bogatija nego citrusno voće koje takođe sadrži visok procenat ovog vitamina.

jenifoto/gettyimages.co.uk