Najslađa zimnica: Jednostavan recept za slatko od smokve
Priprema zimnica je u toku, pa je tako idealno vrijeme i za slatko od smokve i njegovu pripremu. Dalje u tekstu otkrijte savršen recept za ovu poslasticu.
Slatko od smokve: Voće puno vitamina
Smokve su zanimljivo voće koje postaje sve omiljenije, a postoji i dobar razlog za to. Osim što je njihov sladak ukus primamljiv sam po sebi, one su i izuzetno bogate vlaknima koje pomažu naš sistem za varenje. Pored toga, one sadrže različite minerale i vitamine kao što je vitamin A, K, C i E, potom kalijum, magnezijum, gvožđe i kalcijum koje su sjajne za održavanje zdravlja kostiju, krvnih sudova, vida i mnogih drugih funkcija tijela. Takođe, one su bogate antioksidansima. Stoga je pravljenje slatkiša od ovog vrsta voća sjajna ideja.
Savršen slatkiš za hladnije dane
Dakle, smokve su same po sebi veoma zdrave, a slatko od smokve je prirodna poslastica bez vještačkih boja, aroma ili konzervansa. Zahvaljujući njenim zdravim dejstvima, ova poslastica je i dobar izvor energije.
Bogatstvo ukusa ga čini nezamjenjivim kada su hladniji dani u pitanju, a možete ga konzumirati samostalno, ali i kao namaz na hljebu ili kao sastojak u raznim dezertima. Pored toga, slatko od smokve ima dug rok trajanja.
Trikovi kako da slatko savršeno uspije
- Prvenstveno je važno da voće dobro operete i da ga očistite od peteljki prije pripreme.
- Takođe, prilikom pripreme, trik da znate da ste dostigli idealnu konzistenciju jeste da kapnete vrelo slatko na tanjir dok se kuva. Ukoliko se slatko brzo stvrdne i postane gusto, onda ste dobili savršeno slatko. Ukoliko je masa previše tečna, nastavite da ga kuvate.
- Toplo slatko sipajte u sterilisane tegle dok je još vruće. Odmah zatvorite tegle i okrenite ih naglavačke kako biste stvorili vakuum.
- Prije nego što ih odložite na hladno i tamno mjesto, ostavite ih da se ohlade na sobnoj temperaturi.
Uz ovih nekoliko savjeta i ovaj jednostavan recept, sigurno ćete biti oduševljeni ovom savršenom poslasticom.
Slatko od smokve – Recept
Sastojci:
- 2 kg smokvi
- 2 kg šećera
- 2 dcl vode
- 1 limun
Priprema:
- Uzmite dublju šerpu i u nju stavite šećer i 2 dcl vode.
- Postavite je na ringlu da se rastopi i prokuva.
- Svaku smokvu probušite čačkalicom kako ne bi došlo do pucanja prilikom kuvanja.
- Stavite smokve u šećer i vodu.
- Dodajte sok od pola limuna, a ostatak isjeckajte i stavite da se skuva sa smokvama.
- Kuvajte sat vremena.
- Tokom kuvanja kašikom skidajte pjenu.
- Prilikom kuvanja pomjerajte šerpu kako biste ih „promiješali“. Ukoliko budete koristili kašiku ili varjaču, one će se raspasti.
- Sipajte slatko u sterilisane staklene tegle.
Prijatno!
Na internetu postoji niz videa za pripremanje slatkog od smokvi, pa možete odabrati odgovarajući u skladu sa vašim interesovanjem. Evo ga jedan od videa.