Kako sterilisati staklene tegle u mikrotalasnoj i još mnogo toga: 4 jednostavna načina
Sterilisanje staklenih tegli za zimnicu je, u stvari, vrlo važan korak kada pravite džem, slatko ili kompot. Od nje direktno zavisi rok trajanja i kvalitet proizvoda.
Ljeto je vrijeme kada se ostavlja zimnica. Da li ste već napravile sok od zove, sirup od višanja ili slatko od trešanja? Da bi konzerviranje bilo uspješno i džem ili turšija izdržali do proljeća, staklene posude u kojima se čuvaju, moraju biti sterilisane. To možete učiniti na starinski način, u ključaloj vodi, ali mi otkrivamo neke jednostavnije i brže načine.
Zašto je sterilizacija tegli za zimnicu neophodna?
Prilikom sterilizacije, tegle se zagrijavaju na 100 stepeni. Ova metoda ubija većinu bakterija i klica koje se ne uklanjaju vodom iz slavine i deterdžentom. Nemoguće je ukloniti sve mikroorganizme i bakterije samo temeljnim pranjem posuđa. Ako čak i mali broj mikroorganizama ostane u prostoru bez vazduha (u zatvorenim teglama), oni će početi da se razmnožavaju i na kraju će se zimnica pokvariti.
Važno je znati da čak i ako konzervirana hrana ne izgleda pokvareno, može sadržati toksične supstance. Neki od njih mogu izazvati ozbiljna trovanje tijela zbog kojih je neophodno bolničko liječenje! Nesterilisane tegle, recimo, mogu izazvati ozbiljnu bolest zvanu botulizam koja utiče na nervni sistem i kičmenu moždinu. Dakle, sterilisanje tegli za zimnicu je jednostavno neophodan korak.
Sterilizacije je nophodna kada ostavljate:
razne vrste džema (naročito tzv. „petominutni džem“, koji sadrži vrlo malu količinu šećera);
povrće i sosovi;
preparati od pečuraka;
kompoti i žele;
riblje i mesne konzerve.
Kako spremiti tegle za sterilizaciju?
Prije svega, tegla mora biti dobro oprana i isprana, čak i ako vam se čini čista. Za pranje možete koristiti i običan deterdžent ili sodu birkarbonu.
Ako ne možete temeljno da izribate unutrašnjost tegli sunđerom, koristite četku sa dugom drškom. Posebnu pažnju treba obratiti na navoje na tegli: na njima najčešće ostaju prljavština i tragovi od prethodne zimnice. Istovremeno, dok ribate tegle, stavite oprane poklopce da proključaju u vreloj vodi (sterilizacija poklopaca).
Nakon što se čiste tegle osuše, moraju se provjeriti da vidimo da li imaju pukotine ili oštećenja. Ako se to ne uradi, postoji velika vjerovatnoća da će posuda pući pod uticajem visokih temperatura.
Koliko i kako sterilisati tegle za zimnicu u mikrotalasnoj?
Mnoge moderne domaćice koriste ovaj metod sterilizacije, jer ima niz prednosti u odnosu na druge. Veoma je popularan zbog svoje brzine i pogodnosti. Pored toga, nema potrebe da imate nikakvu posebnu opremu osim same mikrotalasne pećnice. Ono što je posebna prednost je činjenica da se u mikrotalasnu pećnicu može staviti nekoliko posuda odjednom.
Ako recept zahtijeva da zimnicu toplu sipate u tegle, onda sterilisanje tegli u mikrotalasnoj treba uraditi neposredno prije kraja kuvanja zimnice.
U vrućem ljetnjem vremenu, nije za zanemariti ni to što mikrotalasna ne zagrijeva prostoriju dodatno.
Ali, sterilisanje tegli za zimnicu u mikrotalasnoj ima i svoje nedostatke. Recimo,uređaj troši mnogo električne energije. Postoje i ograničenja u zapremini: ako treba da sterilišete mnogo tegli od tri litra, to možete učiniti samo ako stavljate jednu po jednu. A ovo, kao što smo već saznali, nije sasvim ekonomično.
Imajte na umu da će poklopce (prije svega govorimo o metalnim poklopcima za šivanje) morati zasebno sterilisati, ne mogu se staviti u mikrotalasnu pećnicu.
Metode za sterilisanje tegli u mikrotalasnoj:
Sterilizacija parom
Samo treba da sipate malu količinu vode (nekoliko centimetara od dna) u svaku teglu. Imajte na umu da voda mora biti veoma čista: bolje je koristiti filtriranu vodu ili iz flaše.
Ovako pripremljene tegle se stavljaju direktno u mikrotalasnu, podešenu na snagu od 700-800 jedinica. Kontejner ne mora biti pokriven nikakvim poklopcima.
Koliko vremena je potrebno za sterilizaciju tegli u mikrotalasnoj pećnici? Ovo direktno zavisi od veličine tegli. Biće dovoljno da „litrovku“ ostavite 3 minuta, a za obradu tegle od tri litre biće potrebno u prosjeku 5 do 7 minuta. Najbolji način za navigaciju je ključanje vode. Nakon ključanja, morate nastaviti da zagrijevate posude još 1-3 minuta, a zatim uređaj možete isključiti.
Tokom ključanja, para će se rasprostreti po mikrotalasnoj, što će osigurati sterilnost posuda.
Obrađeno posuđe treba da izvadite veoma pažljivo. Važno je izbjegavati nagle promjene temperature koje bi mogle izazvati pucanje stakla. Sačekajte da se posude malo ohlade, a potom ih izvadite iz mikrotalasne. Hvatajte posude suvim i čistim peškirom ili krpom. Pazite da hladni ili mokri predmeti ne dođu u dodir sa teglom. Preostala voda se mora izliti, a posude odmah koristiti za konzerviranje vrućih preparata.
Suva metoda
Čiste posude se stavljaju u mikrotalasnu pećnicu tako da ne dolaze u kontakt jedna sa drugom ili sa zidovima uređaja. U sredini treba da bude postavljena čaša do tri četvrtine napunjena vodom. Takođe ne bi trebalo da dođe u kontakt sa posuđem.
Nakon toga, mikrotalasna pećnica se uključuje na snagu od 800 jedinica i postavlja se približno vrijeme obrade. Neophodno je sterilisati dok sva voda iz čaše ne proključa. Obično ovaj proces traje u prosjeku 5-6 minuta. Posude ćete uklanjati kada se prohlade, suvim peškirom ili krpom.
Klasične metode za sterilisanje tegli za zimnicu
Ako ne želite da koristite mikrotalasnu, tu su stare metode sterilizacije.
Parno kupatilo
Za obradu biće vam potreban veliki lonac i cjedka sa ravnim dnom. Sipati vodu u šerpu i prekriti je velikom cjedkom. U cjediljku ili na mrežu staviti u tegle. Sa tegli je skinut poklopac i okrenute su vrhom nadole. Polako zagrijevajte do ključanja. Čekajte da se na teglama pojave velike kapi vode. Tada je sterilizacija gotova, skidate lagano tegle i stavljate ih na čistu pamučnu krpu.
Približno vrijeme sterilizacije: za male tegle je dovoljno 6-7 minuta, za srednje (1-2 litra) – 10-12 minuta, za velike (od 3 litra) – 20-25 minuta.
Sterilisanje tegli za zimnicu u rerni
Ovo može raditi samo u rerni na struju, nikako u onoj na gas. Stavite oprane i osušene posude u hladnu rernu i potom je zagrijte na 100-110 stepeni . Kada rerna dostigne temperaturu, ostavite tegle da se sterilišu 15-20 minuta. Nakon toga izvadite tegle čistim i suvim peškirom i stavite ih na krpu.
Poslije sterilizacije:
Tegle i poklopci moraju se prirodno osušiti. Ako nemate vremena, obrišite ih čistim peškirom. Zimnica se stavlja isključivo u suve tegle i odmah zatvara.